Snöskoter som sport

Snöskotersporten har under senare år vuxit i popularitet med fler och fler utövare. Även spelbolagen har fått upp ögonen för sporten och bland annat erbjöds odds på SnoCross under Winter X Games i Aspen, USA. I Sverige har det dock varit relativt glest med odds på snöskotertävlingar men med fler evenemang samt spelare som vill spela på sporten finns trots allt goda utsikter för att utveckla snöskotersporten även i Sverige.

I Amerika finns traditionellt gott om tävlingar inom skotersporten. Vanligast är olika varianter av FSX-tävlingar och Snocross. Freestyle tävlingar eller FSX är oerhört publikvänliga eftersom det handlar om att utföra det mest extrema eller häftigaste tricken med skotern för att vinna. Denna typ av tävling är en bedömningssport där domarna avgör vilka trick som får högst poäng. Det har gjort betting på denna tävlingstyp något mer komplicerad och oförutsebar. Däremot är Snocross mer spelvänlig eftersom det handlar om vem som kan ta sig runt en bana på kortast möjliga tid.

Sverige följer regelverket från FIM medan USA har en egen regelbok och ett eget snöskoterförbund. Det innebär i praktiken att två världsmästare utses, en i Europa och en i USA.

I Sverige existerar tävlingsgrenarna skotercross, enduro, backe, stadioncross plus Guldhjälm (för juniorer). Tricktävlingar eller Freestyle förekommer inte särskilt ofta på grund av hög risk för skador. I till exempel Enduro gäller det att köra ett antal specialsträckor och vinnaren är den som har den snabbast (sammanlagda) tiden.

Årligen arrangeras Svenska Mästerskapen i skoterkörning i grenarna Skoterkross samt Stadioncross.

Rekommenderade artiklar